viernes, 11 de abril de 2014

Imputació hores al IAweb

Saps quantes hores vas treballar l’any passat? En moltes empreses del nostre sector, la resposta seria molt fàcil: miraries les hores imputades i ja està. En canvi a Atmira i Mejora les coses no són tant senzilles, ja que per cada dia treballat sempre imputes 8 hores, sigui dilluns, sigui divendres, sigui estiu o sigui hivern. I això vol dir que normalment les hores imputades i les hores treballades no coincideixen.

T’has parat a pensar si hi ha gaire diferència? Doncs per veure-ho farem quatre càlculs amb l’any 2.013. Si als 365 dies de l’any li restem els caps de setmana, els festius i les vacances, ens queden 223 dies treballats, que a 8 hores al dia ens donen 1.784 hores... imputades. I per calcular les hores realment treballades? Doncs la cosa canvia en funció de les vacances que facis. Tenint en compte que almenys un 50 % de les vacances ha de ser en jornada reduïda (llevat pacte amb el teu responsable), i tenint en compte que l’horari d’hivern són 8,5 hores diàries de dilluns a dijous i 6,5 hores cada divendres, i que l’horari d’estiu són 7 hores diàries, i que podem fer dos vigílies de festiu amb horari reduït, podem fer aquest quadre a mode orientatiu:



I què passa si durant l’any has anat a treballar a l’oficina d’algun client i després has tornat a l’oficina d’Atmira? Doncs que, o et dediques a apuntar cada mes les hores treballades en un Excel, o el càlcul d’hores treballades es complica de manera evident.

Aquesta diferència entre hores imputades i hores treballades té uns efectes que tots coneixem. Si tenim una feina valorada en 40 hores, l’hem de fer en 40 hores... imputades, o sigui, una setmana. A l’hivern no hi ha gaire problema, ja que les hores reals d’una setmana són 40,5. Però a l’estiu... una setmana són 35 hores, i que d’entrada perdis 5 hores és un problema.

És per això que des del comitè portem més d’un any proposant imputar en funció de l’horari de l’oficina, per saber les hores treballades en cada projecte i ajustar-se millor a les valoracions. La resposta de direcció primer va ser considerar-ho raonable... per més endavant (octubre del 2.012), després dir que hi havia “impediments financers” (gener del 2.013), després comunicar que no es canviaria el sistema d’imputació (abril del 2.013) i finalment que s’estudiaria com millorar-ho (febrer del 2.014).

Perquè la empresa es resisteix a imputar les hores de manera normal? Perquè dificulta saber fàcilment les hores treballades en cada projecte? No ho sabem. Des del comitè et recomanem que et facis un Excel amb les hores reals que vas fent, i que a final d’any comprovis el resultat respecte a les 1.772 hores que marca el conveni com a màxim anual.

No hay comentarios:

Publicar un comentario